Exposició: Vikings

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Per poder gaudir d’aquesta exposició itinerant haurem d’anar al Museu Marítim de Barcelona situat a les Drassanes de Barcelona (L3 de metro). Abans d’entrar en matèria amb l’exposició pròpiament dita, ens agradaria fer menció als dos únics elements negatius que em trobat: el preu i la manca d’una guia oficial de l’exposició. Anem a pams. En primer lloc el preu. Existeixen dos tarifes disponibles. La primera tarifa correspon a la visita a l’exposició permanent del museu amb un preu de 5 euros. La segona tarifa inclou juntament amb l’exposició permanent, la visita a “Vikings”, tot plegat per un preu de 12 euros. Fins aquí no hi ha problema. El conflicte apareix quant a  taquilla t’informen que no existeix una tarifa només per veure “Vikings”, així doncs has de pagar per l’exposició permanent vulguis o no vulguis veure-la. Realment ens sembla una falta de respecte vers els usuaris en general ja que encareixen moltíssim el producte. Pel que fa la guia oficial de l’exposició ens sorprèn molt la seva absència. Una bona publicació amb fotografies de qualitat dels objectes exposats, sens dubte, seria molt ben rebuda com a complement de la visita i per altra banda seria quelcom per endur-te a casa com a record visual, ja que tot i que és permès fer fotografies, la llum ambiental dificulta força la qualitat d’aquestes.

L’exposició es presenta amb explicacions escrites en català i castellà. Per a altres idiomes existeix el suport d’audioguies.

El primer gran èxit de “Vikings” és sens dubte donar un context clar a aquesta paraula, eliminant molts mites erronis. La cultura “vikinga” no existeix com a tal, el terme correcte és cultura de la gent del nord o cultura norse. De fet viking, dins la cultura norse, era una professió. Un viking era aquell que es dedicava al saqueig, però era un treball a temps parcial i en molts casos complementaria de l’activitat habitual. Així doncs un “viking” podia ser un camperol, per exemple, en la seva vida quotidiana. L’exposició ens presenta per primera vegada als “vikings” més enllà del que hom pensa quant sent aquesta paraula. Ara els violents saquejadors son a més uns grans artesans, comerciants i mercaders amb una societat complexa i un conjunt de creences molt interessants.

El discurs de la visita no està organitzat cronològicament sinó a partir diferents capítols on ens presenten de forma ordenada i molt acurada la societat norse, la vida quotidiana, la cultura, l’art, la cosmologia, les seves creences, la religió, l’extensió territorial i influència que varen tenir a tota Europa i la seva economia en un ampli espectre. Aquests capítols reben el nom:  Comunitat familiar, Llars acolorides i atrafegades, Més enllà del culte, Els vius i els morts, Mar enllà i Artesania norse.

És més que destacable l’aparent simplicitat amb la que estan escrits els plafons explicatius. Usen un llenguatge al abast de tothom que facilita molt la comprensió, fa que mai et cansis de llegir i esperis frisos que dirà el següent plafó. Diem “aparent simplicitat” perquè realment per un especialista és a vegades molt difícil arribar al gran públic amb les paraules. Aquí creiem que ho han aconseguit. A més hi ha un ampli suport visual amb fotografies de paisatges, que et situen geogràficament, i de gent de grups de reconstrucció històrica en escenes de vida quotidiana, que ajuden a posar en context les peces exposades i a donar vida a les mateixes. Creiem que la part explicativa de l’exposició reforça les ja espectaculars peces que hi han exposades, fent que el visitant les entengui  i alhora les imagini en funcionament després de 1200 anys. Fins i tot ens trobarem amb vitrines on a més de la vista podrem experimentar amb altres sentits com l’oïda y el tacte, fent l’experiència i el viatge a aquells temps passats complerta.

Per altra banda aquesta exposició consta d’unes eines multimèdia audiovisuals realment espectaculars.Cal destacar sens dubte l’interfaz  interactiva per explicar la complexa cosmologia norse, amb un viatge virtual per de les branques de Yggdrasill, coneixent així,  els nou mons que l’integren: Midgard, Asgard,Midgard, Asgard, helheim, Svartálfaheim, Niflheim, Jötunheim, Vanaheim, Alfheim i Muspelheim. També és força interessant un pantalla tàctil on es pot realitzar una excavació arqueològica virtual d’un vaixell funerari.

L’exposició també te suport per a invidents, tot i que pensem que hi ha poc espai dedicats a aquest públic.

En resum creiem que és una gran exposició, tan per que fa les peces exposades com per les solucions en la seva musealització, que hauria de estar presents en totes les agendes dels barcelonins i barcelonines, així com de tots aquells que hi estiguin de pas.

——————————————————————————————-

Para poder disfrutar de esta exposición itinerante tendremos que ir al Museo Marítimo de Barcelona situado en las Drassanes de Barcelona (L3 de metro). Antes de entrar en materia con la exposición propiamente dicha, nos gustaría hacer mención a los dos únicos elementos negativos que hemos encontrado: el precio y la falta de una guía oficial de la exposición. Vayamos por partes. En primer lugar el precio. Existen dos tarifas disponibles. La primera tarifa corresponde a la visita de la exposición permanente del museo con un precio de 5 euros. La segunda tarifa incluye junto con la exposición permanente, la visita a “Vikings”, todo ello por un precio de 12 euros. Hasta aquí no hay problema. El conflicto aparece en cuanto a taquilla te informan que no existe una tarifa sólo para ver “Vikings”, así pues tienes que pagar por la exposición permanente quieras o no verla. Realmente nos parece una falta de respeto hacia los usuarios en general ya que encarecen muchísimo el producto. En cuanto la guía oficial de la exposición nos sorprende mucho su ausencia. Una buena publicación con fotografías de calidad de los objetos expuestos, sin duda, sería muy bien recibida como complemento de la visita y por otra parte sería algo para llevarse a casa como recuerdo visual, ya que aunque está permitido hacer fotografías, la luz ambiental dificulta bastante la calidad de estas.

La exposición se presenta con explicaciones escritas en catalán y castellano. Para otros idiomas existe el apoyo de audioguías.

El primer gran éxito de “Vikings” es sin duda dar un contexto claro a esta palabra, eliminando muchos mitos erróneos. La cultura “vikinga” no existe como tal, el término correcto es cultura de la gente del norte o cultura Norse. De hecho viking, dentro de la cultura Norse, era una profesión. Un vikingo era aquel que se dedicaba al saqueo, pero era un trabajo a tiempo parcial y en muchos casos complementaria de la actividad habitual. Así pues un “viking” podía ser un campesino, por ejemplo, en su vida cotidiana. La exposición nos presenta por primera vez a los “vikings” más allá de lo que se piensa cuando alguien oye esta palabra. Ahora los violentos saqueadores son además unos grandes artesanos, comerciantes y mercaderes con una sociedad compleja y un conjunto de creencias muy interesantes.

El discurso de la visita no está organizada cronológicamente sino a partir distintos capítulos donde nos presentan de forma ordenada y muy cuidadosa la sociedad Norse, la vida cotidiana, la cultura, el arte, la cosmología, sus creencias, la religión, la extensión territorial e influencia que tuvieron en toda Europa y su economía en un amplio espectro. Estos capítulos reciben el nombre: Comunidad familiar, Hogares coloreadas y ajetreadas, Más allá del culto, Los vivos y los muertos, Surcando los mares y Artesanía Norse.

Es más que destacable la aparente simplicidad con la que están escritos los paneles explicativos. Usan un lenguaje al alcance de todos que facilita mucho la comprensión, hace que nunca te canses de leer y esperes ansioso que dirá lo siguiente panel. Decimos “aparente simplicidad” porque realmente para un especialista a veces es muy difícil llegar al gran público con las palabras. Aquí creemos que lo han conseguido. Además hay un amplio apoyo visual con fotografías de paisajes, que te sitúan geográficamente, y de gente de grupos de reconstrucción histórica en escenas de vida cotidiana, que ayudan a poner en contexto las piezas expuestas y a dar vida a las mismas. Creemos que la parte explicativa de la exposición refuerza las ya espectaculares piezas que hany expuestas, haciendo que el visitante las entienda y al mismo tiempo las imagine en funcionamiento después de 1200 años. Incluso nos encontraremos con vitrinas donde además de la vista podremos experimentar con otros sentidos como el oído y el tacto, haciendo la experiencia y el viaje a aquellos tiempos pasados ​​completa.

Por otra parte esta exposición consta de unas herramientas multimedia audiovisuales realmente espectaculares. Cabe destacar sin duda la interfaz interactiva para explicar la compleja cosmología Norse, con un viaje virtual por las ramas de Yggdrasill, conociendo así, los nueve mundos que lo integran:  Midgard, Asgard, Helheim, Svartálfaheim, Niflheim, Jötunheim, Vanaheim , Alfheim y Muspelheim. También es interesante un pantalla táctil donde se puede realizar una excavación arqueológica virtual de un barco funerario.

La exposición también tiene soporte para invidentes, aunque pensamos que hay poco espacio dedicados a este público.

En resumen creemos que es una gran exposición, tanto por lo que respecta las piezas expuestas como para las soluciones en la musealización de las mismas, que debería estar presente en todas las agendas de los barceloneses y barcelonesas, así como de todos aquellos que estén de paso.

Per més informació http://www.mmb.cat/exposicions.php?idm=1&pagina=21&codi_tipus_exp=37&codi_exp=699&estic=1

ImatgeVista general de l’exposició ImatgeDetall de les vitrines. ImatgeDetall de les vitrines. ImatgeInterfície interactiva per conèixer Yggdrasill i la cosmologia norse ImatgeVitrines amb imatges de la vida quotidiana. ImatgeExcavació virtual d’un vaixell.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Barcelona, Barcelona Medieval, Museus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Exposició: Vikings

  1. Alejandro ha dit:

    La tinc pendent., Em fa l’efecte que serà una de les exposicions de l’estiu, i el marc és incomparable. Em sorpren que no hagin editat una guia de l’exposició.

    • polcastejon ha dit:

      A mi també em va sorprendre molt, i ho vaig preguntar a dos treballadors diferents i per separat, la resposta va ser en els dos casos que no hi havia res editat i que a més no hi havia intenció de fer-ho. Realment el marc és incomparable, tot presidit per la Galera Reial. Recomano molt la visita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s